Školy i zamestnávatelia bijú na poplach

23.02.2007 Celý región

(Perspektíva štúdia a práce v strojárskom priemysle)
Rozvoj strojárskeho priemyslu aj v našom regióne závisí od dostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Súčasná modernizácia a oživovanie výroby domácich podnikov ako aj prílev nových zahraničných investícií vyvoláva tlak na trh práce.

Vzhľadom na nízky záujem žiakov o štúdium na školách so strojárskym zameraním sa aj v našom regióne začína prejavovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v strojárskom priemysle. Nízky záujem mladých ľudí o strojárstvo je spôsobený nedostatočným prezentovaním strojárskeho priemyslu ako perspektívneho odvetvia so širokými možnosťami uplatnenia sa na trhu práce. Atraktivita práce, pracovného prostredia ale aj odmeňovania v tomto odvetví nie je doposiaľ dostatočne prezentovaná žiakom, rodičom a kariérnym poradcom na školách.

Práca v oblasti moderného strojárskeho priemyslu má v súčasnosti veľmi atraktívny charakter a je nasýtená využívaním najnovších technológií. Napriek tomu, verejná mienka vo všeobecnosti stredné školy strojárskeho zamerania jednoznačne odsudzuje na školy druhého „ rangu“ v porovnaní s ostatnými. Z uvedeného následne vyplýva aj nedostatok absolventov stredných škôl so strojárskym zameraním, čo má negatívny dopad na množstvo disponibilnej kvalifikovanej pracovnej sily na trhu práce.

Aby sa situácia v tejto oblasti zlepšila, občianske združenie „ Mládež bez hraníc“ spustilo s finančnou podporu Európskej únie projekt, ktorého cieľom je aj v našom regióne pomôcť predstaviť perspektívy strojárskeho priemyslu. Cieľom projektu s názvom „ Podpora kariérneho poradenstva v oblasti strojárskeho priemyslu“ je realizovať v spolupráci so zamestnávateľmi a strednými odbornými školami informačné aktivity, ktoré výraznou mierou pomôžu žiakom základných škôl pri rozhodovaní sa o svojej budúcej kariére. V rámci projektu boli vyrobené propagačné materiály zamerané na žiakov základných škôl, kariérnych poradcov a rodičov. Informačné brožúrky, krátky motivačný film ako aj internetový informačný portál o perspektívach strojárenského priemyslu sú v súčasnosti využívané pri prezentáciách jednotlivých stredných škôl na informačných dňoch určených pre žiakov, rodičov ako aj učiteľov základných škôl. Pri prezentovaní atraktívnosti strojárskeho priemyslu je dôležité najmä zapojenie strojárskych podnikov, pretože rodičia potrebujú vidieť budúcu perspektívu ich detí a nestačí im len argumentácia predstaviteľov stredných škôl.

Touto cestou by sme radi upriamili pozornosť žiakov, rodičov, učiteľov ale aj zamestnávateľov na informácie obsiahnuté na internetovom portáli www.bezhranic.sk. Cieľom je vytvoriť portál s aktuálnymi informáciami o možnostiach štúdia strojárskych odborov a možnostiach uplatnenia sa v našom regióne. Strojárske školy ako aj podniky sa majú možnosť na portáli bezplatne zaregistrovať a zverejňovať informácie, ktoré pomôžu žiakom pri ich rozhodovaní sa o svojej budúcej kariére.

Nízky počet žiakov, ktorí v súčasnosti nastupujú do prvých ročníkov stredných škôl so strojárskym zameraním sa začne výrazne prejavovať až o štyri roky, zapojiť sa do propagácie strojárskeho odvetvia je však potrebné okamžite. Spoločným úsilím stredných škôl a strojárskych podnikov v našom regióne je možné podporiť záujem žiakov základných škôl o štúdium a prácu v strojárskom priemysle a redukovať tak vznikajúci nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v strojárskom priemysle.
 

Vyberte región